Ce sunt Supapele Mecanice de Respiratie?

Supapele mecanice de respiratie sunt dispozitive de siguranta si se folosesc pentru protectia rezervoarelor, impotriva suprapresiunilor si vacuumurilor ale caror valori depasesc limitele indicate de proiectantul rezervorului.

Acest tip de supape asigura “mica” si “marea” respiratie a rezervoarelor, functionand pe principiul inchiderii si deschiderii clapetelor, sub actiunea fortei de presiune, respectiv a greutatii proprii.

In conditiile in care nu sunt depasite conditiile pentru suprapresiune si vacuum, supapele mecanice trebuie sa asigure inchiderea etansa a spatiului de gaze al rezervorului.

Problema functionarii stabile, in conditii corespunzatoare, a rezervoarelor de depozitare cu capac fix este de stricta actualitate, unul din factorii determinanti care influenteaza exploatarea economica a acestora fiind pierderile de produse petroliere prin “mica” si “marea” respiratie a rezervoarelor.

Suprapresiunile si vacuumurile din spatiul de vapori depind de tipul produselor stocate (respectiv de valorile impuse in cazul protectiei cu gaze inerte). Ca valori standard se considera urmatoarele valori: pentru suprapresiuni hgmax =+150 mm col H2O, pentru vacuumuri hvmin= -40 mm col H2O.

Supapele mecanice de respirație uzuale se realizeazǎ în gama  tipodimensionala Dn 50 ÷ Dn 200.

Supapa mecanica de respiratie are circuite separate pentru supapresiune(expiratie) si pentru vacuum (inspiratie).

Conform instructiunilor de proiectare, se pot fabrica si supape cu alte valori atat pentru suprapresiune cat si pentru vacuum.

Montajul lor se poate face simplu, fie in serie cu opritorul de flacari dar si in paralel cu supapa hidraulica de siguranta.

Debitele realizate prin supapele mecanice de respiratie sunt prezentate in tabelul de mai jos:

Capture

dasd

Varianta 1 – evaluarea diametrului scaunului circuitului de expiratie
Varianta 2 – evaluarea ariei sectiunii de scurgere (PT C 7-2010 Inspectia de Stat pentru Controlul
Cazanelor , Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat
Varianta 3 – evaluare conform API 2000 ED.7
Varianta 3 cu aria laterala