Ce Sunt Opritorii de Flacari?

Opritorii de flacari (Opritoarele De Flacari) sunt echipamente stationare folosite pentru a impiedica propagarea unei flacari sau patrunderea unei scantei intr-o incinta tehnologica de tip conducta, rezervor, gazometru, cisterna, etc..

Datorita complexitatii factorilor ce influenteaza comportarea in exploatare a opritorilor de flacari, este cert faptul ca se poate ajunge la o crestere a duratei de functionare a acestora, prin aplicarea unor masuri combinate care au ca scop imbunatatirea calitatii, doar utilizand tehnologii de fabricatie modern si conditii de lucru perfect adaptate aplicatiilor pentru care au fost proiectate aceste dispositive.

Pe masura dezvoltarii tehnologiilor de obtinere a materialelor  avand caracteristici mecanice superioare (rezistenta mecanica ridicata, rezistenta la coroziune, rezistenta la expunere indelungata la temperatiri ridicate, etc.)  s-au imbunatatit si performantele in functionarea opritorilor de flacari.. La aceste considerente se adauga si sporirea exigentelor, prin normative, in privinta masurilor de securitate obligatorii, impuse in sectoarele cu grad ridicat de explozii.

 

Cresterea capacitatilor de productie din industria petroliera, chimica si petrochimica, a condus la cresterea capacitatii unitare de depozitare in rezervoarele atmosferice.

Rezervoarele cu capac fix sunt caracterizate prin valori relative coborate ale presiunii din spatiul de vapori (20…300 mm col H2O), care depinde de tensiunea de vapori a produsului stocat, precum si de vacuumul creat in conditii de golire a rezervorului (25…50 mm col H2O).

O data cu variatia temperaturii lichidelor volatile depozitate, realizata fie din considerente tehnologice (pentru vehicularea produselor grele), fie in mod natural prin variatia temperaturii mediului ambient, are loc o variatie a presiunii din spatiul de vapori, datorita atat vaporizarii (respective condensarii) suplimentare, cat si datorita variatiei temperaturii amestecului de gaze (aer si vapori) aflat in spatiul gazos al rezervorului.

In cazul in care temperature creste sufficient, suprapresiunea interioara tinde sa depaseasca o anumita valoare maxima, luata in consideratie la proiectarea din punct de vedere mechanic a rezervorului. Pentru evitarea distrugerii rezervorului devine necesara evacuareapartiala a amestecului de aer si gaze in atmosfera sau intr-un sistem colector de recuperare si compensare (echilibrare) a amestecului din spatiul de gaze. Aceasta cerinta se realizeaza in mod obisnuit prin ” echipamentul respirator al rezervorului.”

In cazul in care temperature scade suficient de mult, in rezervor apare un vacuum, care tinde sa depaseasca o anumita valoare maxima luata in considerare la proiectarea rezervorului. Pentru evitarea distrugerii rezervorului prin pierderea stabilitatii, trebuie redresata presiunea din spatiul de gaze, fiind necesar un aport de aer atmosferic (sau amestec de aer si vapori din sistemul de compensare, sau gaze inerte iin cazul produselor ce pot deprecia sau pot prezenta pericol in contact cu aerul) in rezervor.

Opritorii de flacari (Opritoarele De Flacari) se realizeazǎ în gama  tipodimensionala  Dn 50 ÷ Dn 200.

 

 Opritor uscat de flacara bidirectional antideflagrant montat in linie ( cu benzi casetate)

Au raspandirea ce a mai mare datorita modului de constructive, rezistenta hidraulica mica si exploatare usor de realizat (elementele opritoare fiind refolosibile si interschimbabile, permit un control si mentenanta necostisitoare).

Principiul  de functionare al opritoarelor de flacari are la baza mecanismul stingerii flacarilor la patrunderea in canale inguste de laminare.

Elementul opritor este realizat din benzi de inox.

opritori de flacari

Montajul lor se face fie simplu, fie in serie cu supape mecanice de respiratie si/sau supape hidraulice de siguranta, fie inca la cosuri de ventilatie. In cazul functionarii in schema de montaj in serie, ordinea normala de montaj, dinspre rezervor spre exterior este: racordul rezervorului – opritorul de flacari – armatura speciala ( supapa mecanica de respiratie, supapa hidraulica de siguranta, cos de ventilatie).

Suprapresiunile si vacuumurile din spatiul de vapori  depind de tipul produselor stocate. Ca valori medii se pot considera pentru suprapresiune 150 mm col H2O, iar pentru vacuum  – 40 mm col H2O.

Caderile de presiune realizate prin intermediul opritorilor de flacari trebuie sa fie cat mai mici.

 

Opritor uscat de flacara bidirectional antideflagrant montat la sfarsit de linie

Acestia sunt utilizati in cazul cand sunt montati independent,opritori de flacari

au elementul opritor realizat din benzi ondulate casetate, fiind folositi atunci cand nu este necesara captarea vaporilor rezultati din procese tehnologice, acestea putand fi evacuate in atmosfera, dar trebuie asigurata
protectia impotriva intoarcerii flacarii si exploziei cauzate de surse de foc exterioare.

Acestia sunt proiectati sa asigure debite maxime de gaze, protective antifoc, functionare eficienta si un cost al mentenantei scazut.

 

Opritor de flacara cu umplutura

Asemenea opritori se disting printr-o remarcabila simplitate a structurarii constructive, ofera posibilitati multiple de implementare practica, din punct de vedere al materialelor granulate de umplutura, sunt sigure in procesarile tehnologice industriale in situ si prezinta accesibilitate usoara la umplutura propriu-zisa.

Pozitionarea lor este strict cea orizontala.

opritori de flacari cu umplutura

 

 

 

 

 

 

 

 

Opritor de flacara – Generalitati

In principal, eficacitatea tehnologica a unui opritor de flacara este dependenta de diametrul echivalent al canalelor de laminare, contand in acelasi timp si lungimea acestor canale.

Un opritor de flacara trebuie sa aiba capacitatea de a opri un front de flacara dintr-o incinta tehnologica si de a impiedica intoarcerea flacarii , atunci cand un amestec combustibil ce strabate opritorul se aprinde si arde cu flacara stationara pe una din cele doua suprafete ale sale. In orice situatie ar lucra, opritorul de flacari trebuie sa permita curgerea gazelor in ambele sensuri, introducand o rezistenta hidraulica  (cadere de presiune) cat mai mica.

Opritorul de flacara, din momentul in care a intrat in exploatare (montat in instalatie), are valorile parametrilor functionali fixe, neexistand posibilitatea modificarii lor pe tot timpul cat este in exploatare. Este extreme de important ca opritorul de flacara sa corespunda cerintelor locatiei unde este instalat, asigurandu-se, in acelasi timp, o intretinere corespunzatoare.

 

Tipuri constructive de opritori de flacara uscati

 

1. Opritor de Flacara cu benzi casetate

2. Opritor de Flacara cu placi casetate  ( acest tip de opritor de flacara se utilizeaza pentru protectia antifoc si antiexploziva, mai ales in domeniul minier)

3. Opritor de Flacara cu discuri plate ( se monteaza in locatiile unde nu este necesara recuperarea de vapori)

4. Opritor de Flacara cu placi rectangulare (proiectati sa asigure un debit maxim de aer permanent)

5 Opritor de Flacara cu site metalice( nu se utilizeaza frecvent datorita rezistentei mecanice reduse a elementelor opritoare)

6. Opritor de Flacara metaloceramic (se utilizeaza in tehnologii de prelucrare oxigaz

7. Opritor de Flacara rezistent la detonatii

8. Opritor de Flacara rezistent la socuri termice sau de presiune